HTML

Bőgőshajó

Friss topikok

2010.08.12. 10:10 dunai hajós

Komáromi gyerekek építették újra őseik hajóját

Egészen különleges érzés volt komáromi gyerekeknek, a komáromi Duna-parton, a komáromi bőgőshajókról mesélni. Koppánymonostoron - Komárom különleges, vadregényes városrészében - a Mag-Ház által szerveztt nyári táborban jártam, ahol az esős délelőtt éppen kapóra jött egy jó kis beszélgetésre és bőgőshajómakett-ragasztgatásra.

Külön élmény volt látni, hogy a fiúkhoz hasonlóan a lányok is mennyire magukénak érzik a komáromi hajóácsok e különleges örökségét. Ötfős csoportokat alkotva rakták össze a gyerekek a hajókat, és volt olyan lánycsoport, ahol rövidebb idő alatt szebb gabonáshajót ragasztottak, mint a fiúk. A Mag-Házban még elég kezdetlegesek az állapotok, de annál nagyobb a lelkesedés és az eltökéltség: számos helybéli önkéntes munkával segíti befejezni ezt a magánerőből létrejött különleges kis közművelődési intézményt.

A gyerekek szeretetén és érdeklődésén felbuzdulva el is határoztuk, hogy jövő nyáron egy többnapos, vagy akár egész hetes bőgőshajós tábort szervezünk, ami alatt felépítünk egy komolyabb méretű makettet - esetleg Jókai aranyemberének Szent Borbáláját. Remélem, ezt a város is segíti majd... mindenesetre jó előjel, hogy - bár a bőgőshajók hagyománya legalább egy tucat Duna- és Tisza-parti magyar városhoz köthető - tudtommal Komárom az egyetlen, ahol a polgármesterjelölt, Dr. Molnár Attila programjában konkrétan szerepel a bőgőshajók és a helybéli hajós hagyományok megidézése. Úgy legyen.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://bogoshajo.blog.hu/api/trackback/id/tr622216390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2010.08.12. 12:08:29

A makói múzeumban jártam hétvégén ott is látható ilyen modell. (Meg parasztház, századeleji kézműves szerszámok és egy Ford T-modell is.)
Érdekes volt, felénk a Maroson felfele gabonát vittek, és sóval tértek vissza Erdélyből, ami akkor igen értékes volt.

nagyfeszültség 2010.08.12. 12:43:46

Ez egy nagyon klassz dolog. De tényleg...

Drótos Pipacs · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.08.12. 14:24:53

Tényleg klassz. Csak így tovább. Ez is hagyományőrzés.

maxigaz2009 2010.08.17. 23:33:44

Pali olvastam az irást . köszi , ha nem gond ugyanezt az ujságunkban "MAGHASADÁS" is leközölném nagyon remélem jövöre sikerül hajót épitenünk, én rajta vagyok , már szervezem,és keressük a lehetséges támogatokat is.mielöbbi gyógyulást .
süti beállítások módosítása