HTML

Bőgőshajó

Friss topikok

2010.06.15. 04:52 dunai hajós

Julietta megmutatja magát Óbudán

Ha visszaolvassátok az előző posztomat, arról örvendeztem - meghatottságtól sem mentesen -, hogy milyen sokan a szívükbe zárták a bőgőshajókat Óbudán. Talán ennek a kedves fogadtatásnak köszönhetően újra meghívást kaptunk Óbudára - ahol nem mellesleg én otthon is vagyok, mert ott élek.

Június 26-27-én a "Brauhaxler Óbudai Német Hagyományokat Ápoló Egyesület kezdeményezésére rendezi meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a 250 éves hagyománnyal bíró Óbudai Búcsút. Bár a mostani rendezvények sokban eltérnek az évtizedekkel ezelőtti vigasságoktól, amikor Zsámbéktól-Pilisborosjenőig vigadtak a Zichyek rendezte búcsún, azért néhány fontos momentum ma is egyezik. A szombati Nemzetiségi kórustalálkozó, a néptáncbemutatók, vasárnap a Szent Péter és Pál Plébániatemplom ünnepi szentmiséje, az azt követő hagyományteremtő felvonulás is hűen idézik meg az ősök szellemét, a Német és a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából. Fergeteges búcsúi hangulat, utcabál, kirakodóvásár és sok-sok családi program várja a nyári napfordulón az Óbuda Fő terére látogatókat." (Az idézet a www.obudainyar.hu-ról származik.)

Örülök és rengeteg kíváncsisággal várom ezt a döntően német nemzetiségi rendezvényt, ugyanis elkészültünk gróf Széchenyi István bőgős csónakjának, a Juliettának az 1:10-es méretarányú makettjével, amit szeretnénk ebből az alkalomból megmutatni mindenkinek. Egyrészt mert nagyon szép, másrészt mert a bőgőshajókhoz hasonlóan különlegesen kifejező emléke a polgárosodás-kori monarchia legszebb arcának. Harmadrészt pedig, mert különleges helyi emlék: Széchenyi Óbudán, az akkor még csak éppen elkészült hajógyár területén építette meg csónakjait, így az édesanyjáról, Festetics Júliáról elnevezett Juliettát is.

Végül, de nem utolsó sorban azért állítjuk ki ezt a makettet Óbudán, mert úgy tűnik - életnagyságú bőgőhajó építés előtti bemelegítésként - talán ez a bőgőorrú elegáns csónak készülhet el valóságos méretben (kb. 9 méter) és úszóképesen először. Ha sikerül életnagyságban is újjáépíteni, akkor tudtommal ez lesz a jelenleg egyetlen, működőképes, igazán autentikus magyar történelmi folyami fahajó, amely úszik is.

Ha minden jól alakul az, életnagyságú Julietta jövő nyárra akár már vízre is tehető. Óbuda polgármestere, Bús Balázs már felkarolta az ötletünket, amelynek a hajóépítésen kívül része az is, hogy - ha elkészül - végigevezzük vele a Dunát, Ulmtól Óbudáig, emléket állítva a Bajorországból idetelepült, identitásukat bűszkén megőrző, de emellett igaz magyar hazafivá lett németeknek. (Ilyen büszke német és magyar hazafi volt egyébként az én egyik anyai ükapám is, aki Staubingból érkezett, és mérnökként dolgozott Széchenyi óbudai hajógyárában.)

Szóval akit érdekel a Julietta, a dunai hajós terveink, vagy csak szeretne valami szépet látni, azt szeretettel várjuk június 27-én, vasárnap egész nap az óbudai Fő téren. Addig is gyönyörködjetek a makett Juliettában, amely, reméljük, hamarosan életnagyságban is őrizni fogja a legnagyobb magyar emlékét.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://bogoshajo.blog.hu/api/trackback/id/tr52082539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papugaja 2010.06.15. 11:09:20

Ha jól sikerül, építsetek még vagy négyet, aztán lehet Nemzeti Regattát hirdetni!
Nehogy már csak Nemzeti Vágta legyen!

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.06.15. 12:00:04

@papugaja: Milyen igaz. Nincs elég közpénz elherdálva, keressünk még rá lehetőségeket! Azt nem tudom, hogy ha a Hősök terét ezermilliárdból felszórták homokkal, a Dunát mi azt isten oda nem illő valagával kellene beszórni jópénzért? Mondjuk aranylapokkal! MILYEN KIRÁLY LENNE!

2010.06.15. 13:26:15

@Tomi from Space: az milyen király lenne, ha te meg visszatérnél az űrbe; s nem itt ontanád a jókedvet magadból.

Mellesleg szerintem a hajómodell tényleg gyönyörű. Nagyon kíváncsi lennék az eredeti méretű csónakra is!

Tényleg: mire használták az eredetit eredetileg? Pusztán sétacsónakázásra?

papugaja 2010.06.15. 14:43:41

@Tomi from Space:
Neked nyilván se kezed, se lábad, se szíved, se lelked nincs. Az, hogy sport, versengés, küzdelem, ismeretlen számodra.
Nem hallottál támogatóról sem soha, csak a közpénzherdálás jut eszedbe mindenről.
Nem irigylem a boldogságodat.

nagyfeszültség 2010.06.15. 23:01:42

Korábban írt már erről dunai hajós egy posztot, gondolom erre:

bogoshajo.blog.hu/2010/02/12/desdemona_es_julietta
süti beállítások módosítása