HTML

Bőgőshajó

Friss topikok

2010.04.09. 00:01 dunai hajós

Bőgőshajók Óbudán is

Nem tudom, kedves olvasóim, ti vittétek-e a bőgőshajók reménybeli újjáéledésének jó hírét, vagy az újságokban, internetes portálokon megjelent néhány kedves cikk az oka, de egyre több helyre hívnak. Ráadásul szimpatikus emberek, szimpatikus helyekre, ahol beszélhetek-beszélgethetünk a bőgőshajók történetéről, és ezen keresztül persze a magyar folyami hajós hagyományokról. E számomra kedves meghívások mindegyikének igyekszem eleget tenni: remélem, néhány év alatt minden fontosabb olyan magyar településre eljuthatok, ahol hagyományai vannak a hajóépítésnek és a polgárosodás kori fahajózásnak.

Ahová lehet, bőgőshajó maketteket is viszek; tapasztalatom szerint ugyanis, aki egy kicsit is fogékony a magyar hagyományokra, és meglátja ezt a gyönyörő rusztikus formát, azonnal kicsit erősebben kezd dobogni a szíve, ugyanis megérzi, hogy a bőgőshajó több mint egy egyszerű és praktikus vízi gabonaszállító eszköz: sokszáz év hazai népi díszítő kultúra szimbólumainak, ősi fafaragó mesterek kedves motívumainak és általában a régi magyar tárgyi kultúrának egy különleges, csodaszép esszenciája.

Szőreg (Szeged), Komárom, Siófok, Baja - csak néhány azon települések közül, ahová meghívást kaptam. Végül, de talán legelsősorban Óbuda, ami azért különösen kedves számomra, mert kisgyerekkorom óta az otthonom. Ráadásul a felsorolt települések közül időben legelőször itt(hon), az idei Óbuda napja alkalmából (május 2., vasárnap) a Fő téren lesz egy kis bőgőshajós stand, ahol a makettépítést is ki lehet majd próbálni, és egy egyszerű kvízjáték keretében nyerni is lehet majd, kis makett burcsellákat. Szóval, itt nemcsak tartalmas, de látványos lehetőség lesz a régi magyar hajózás e büszkeségének megidézésére - köszönet érte polgármesterünknek, Bús Balázsnak, aki az első pillanattól szimpátiával és empátiával viszonyult a bőgőshajós hagyományok felélesztéséhez, valamint felajánlotta, hogy ha tud, segít az értékmentésben.

A segítség ez esetben azt jelenti, hogy az Óbudai Művelődési Központ munkatársainak szakszerű közreműködésével kapok egy szép asztalt, és lehetővé teszik, hogy minden odaérkező gyerek ingyen kipróbálhassa a bőgőshajóépítés - persze erősen leegyszerűsített - fogásait. Azt írtam az előbb, hogy óbudai bőgőshajós hagyomány, de igazság szerint sokáig magam sem tudtam, milyen komoly fahajó- és hajómalom-építési hagyományok helyszíne volt Óbuda - ráadásul pont a későbbi hajógyár környéke. Azzal tisztában voltam, hogy bőgőshajókat általában olyan helyeken építettek és javítottak, ahol korábban már hajómalmokat, dereglyéket és úgynevezett hídhajókat is, hiszen hasonló szaktudás és csapatmunka kellett mindegyikhez. De azt csak Endrei Valter kitűnő óbudai helytörténeti tanulmányából tudtam meg, hogy Komárom és Szeged mellett Óbudán is léteztek ilyen műhelyek, mégpedig éppen ott, az Óbudai-sziget melletti kis Duna-ágban, ahol később a XIX. század harmincas éveiben Széchenyi István kezdeményezésére a világhírűvé vált óbudai hajógyárat alapították.

Vagyis a hajóépítés és javítás hagyománya korántsem 170 évre, hanem annál sokkal régebbre, a fahajók, a bőgőshajók korára nyúlik vissza Óbudán, és valószinűleg ezek a fahajójavító- és építőműhelyek ihlették meg a legnagyobb magyart is arra, hogy másfél évszázadon keresztül prosperáló (majd tönkretett és szétlopott) hajógyárat álmodjon ebbe az öbölbe. Széchenyi hajógyára sajnos - és szégyenszemre - talán soha többé nem éleszthető fel. Viszont szimpatikus kis fintora lenne a sorsnak, ha esetleg pont itt Óbudán éledhetne újjá egy még régebbi magyar hajós hagyomány, a gabonaszállító bőgőshajók emléke.

Szólj hozzá! · 2 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://bogoshajo.blog.hu/api/trackback/id/tr291906137

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: https://anenii-noi.md/ 2018.10.10. 17:33:46

Októberben bemutatkozik a Deep Space Nine dokumentumfilm, egy animációs epizód is érkezik - Űrszekerek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása