HTML

Bőgőshajó

Friss topikok

2010.07.01. 08:23 dunai hajós

Tíz ország festi a Dunatekercset

Budapesten, a Művészetek Palotája előtti téren festették tovább múlt vasárnap déltől sötétedésig a Dunatekercset. A 35 méter hosszú festővászonnal a különböző nemzetiségű művészek tíz országon át 3000 kilométert eveznek le a Dunán a Fekete-tengerig a Nemzetközi Duna Nap alkalmából. Az utazás elsődleges célja a határokon átívelő eszmecsere, illetve hogy együttműködés alakuljon ki a művészek és a művészeti egyesületek között. Az alkotás úticélja elérésével - a szervezők szándékai szerint - a Duna-menti országok festőművészeinek köszönhetően egy népeket összekötő, közös művészeti alkotássá válik majd.

A Dunatekercs 2010 tavaszán indult el a Duna forrásától, Donaueschingenben. Az eseményhez az útvonal több városában kiállítások, akciók és előadások kapcsolódnak, ahol további alkotók csatlakozhatnak az utazáshoz szakaszonként vagy akár a végállomásig.

De miért is érdekes mindez itt a bőgőshajókról szóló blogon?

Azért, mert a tekercset festő fiatal magyar művésznő, Éberling Anikó a bőgőshajót választotta motívumául. Miután értesültem a jó hírről, megkerestem őt, és elmondta nekem: annak idején a blogom nyitó posztja nyomán kezdett érdeklődni a bőgőshajó iránt, és művészként őt is megihlette ez a különlegesen rusztikus, magyaros forma. Amikor pedig nemrégiben felkérték a Dunatekercs magyar szakaszának megfestésére, már nem volt számára kétséges, hogy számára "a mi hajónk" lesz az a motívum, amivel kifejezi a Duna és Magyarország kapcsolatát.

Nézegessük Anikó festményét, és bizakodjunk együtt abban, hogy előbb-utóbb a tehetséges magyar festőművésznő után a hazai döntéshozókat is megihleti a bőgőshajó. Akkor talán a Dunatekercs után a Dunán is feltűnik egy gyönyörű bőgőshajó.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://bogoshajo.blog.hu/api/trackback/id/tr242122361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.07.01. 09:46:27

Hiánypótló, ez tényleg címlapra érett.
Nem ez a poszt, de az egész blog maga.

MACSKANŐ 2010.07.01. 10:20:17

Fantasztikus kezdeményezés!!!!!!!!!

Kovacsla 2010.07.01. 13:21:17

Gratulálok, ékes bizonyítéka a blog ismertségének és kedveltségének!

organic 2010.07.02. 00:07:46

gratulálok a bloghoz, örülök, hogy erről a kevésbé ismert témáról olvashatok.
további sok sikert!
süti beállítások módosítása